canlı destek

7.7.1-MERKEZİN KURULUŞ VE GELİŞİMİ

Ege Üniversitesi Tüp Bebek Merkezinin kuruluşu çalışmaları ülkemizde ve Ege Üniversitesi Tıp Fakültesinde ortaya çıkan ihtiyaç üzerine şekillenmiştir. 1959’da Prof.Dr.Haluk Tavmergen tarafından kurulan Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniğimizde zamanın güncel infertilite tetkik ve tedavileri daima takip edilmiş, ancak tüpleri kapalı, tubal mikro cerrahiden yararlanamayan hanımlara , zamanın koşullarında çeşitli ülkelerde olduğu gibi bundan böyle kendilerine yardımcı olunamayacağının bildirilmesi gibi hekimi ve hastayı çok rahatsız eden bir durum ile karşı karşıya kalınmakta idi. 1985 yılının yaz aylarının sonunda Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Başkanı Prof.Dr.Refik Çapanoğlu 1978’de ilk canlı meyvesi Louisa Brown’u veren ancak dünyada bile henüz birçok ülkede hiç uygulanamayan bir yöntem olan Tüp Bebek yönteminin ülkemizde Ege Üniversitesi’nde başlatılabilmesi için Dr. Erol Tavmergen’i, kendi imkanları ile, Almanya-Kiel’de Christian Albrechts Üniversitesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği direktörü o.Prof.Dr.Kurt Semm’in başkanlığında kurulmuş invitro fertilizasyon ve embryo transferi merkezine, IVF ve endoskopik cerrahi yöntemlerini öğrenmek ve yurda döndüğünde mümkün ise bu çalışmaları Ege Üniversitesinde başlatmak üzere göndermeye karar verdi. İşte bu görevlendirme ile, ülkemizin ilk tüp bebek merkezinin temeli atıldı. Üç yıla yakın sürede geceli gündüzlü devam eden deneysel fare modeli çalışmaların sonunda yaklaşık 3500 fare oositi üzerinde invitro fertilizasyon çalışmaları yapılmış ve çeşitli deneyimler kazanılmış idi. 1987 yılı ortalarında Sağlık Bakanlığı, ülkemizde sürdürülen bu çalışmaların ilk yasal alt yapısını oluşturmak üzere Tüp Bebek Bilimsel Komisyonunu oluşturmuş ve tüp bebek merkezlerinin çalışma prensipleri ile kimlere hangi koşullarda tüp bebek yapılabileceğini belirleyen ilk yönetmeliği yayınlamış, Diyanet İşleri Başkanlığı da Tüp Bebek çalışmalarının bir tedavi yöntemi olduğunu ve nikahlı çiftlere uygulanması durumunda dinen bir sakınca bulunmadığını bildirmişti. Ege Üniversitesi Tüp Bebek Merkezinin fiziki alt yapısı ve gereken laboratuvar aletlerinin sağlanması 1987’lı yıllarda hızla tamamlanmaya başlanarak Nisan 1988’de denetlemeye hazır hale getirilmiştir. Sağlık Bakanlığı Bilim Komisyonu Ege Üniversitesindeki Tüp Bebek Merkezini denetlemek ve ruhsat başvurusunu değerlendirmek üzere Ege Üniversitesine gelmiş idi. Toplantı sonunda bazı küçük eksiklerin tamamlanması tavsiyesi ile ruhsat verilmiş ve 1 ay içerisinde ilk uygulamaya başlanılmış idi. 18.04.1989’da ülkemizin ilk tüp bebeği Ece, 02.05.1989’da da ilk ikizleri Kenan Refik ile Evren Erol dünyaya geldiler. O günlerde ülkemizde bir ilk, meyvelerini ard arda veriyor, çocuksuz çiftler için artık ülkemizde de o zamana kadar bir hayal olan Tüp Bebek Tedavi yöntemi günümüze kadar başarı ile uygulanmaya devam etti. 1994’de Ege Üniversitesi IVF-ET Merkezinin kurucusu ve ülke tıbbının bu ilki borçlu olduğu hocamız Prof.Dr.Refik Çapanoğlu emekli olarak Ege Üniversitesi IVF-ET Merkezinden, Celal Bayar Üniversitesi Kadın Hastalıkları ve Doğum ABD’nı kurmak üzere ayrıldı. Refik hocanın emekli oluşundan sonra Prof.Dr.Erol Tavmergen Merkez Müdürlüğüne atandı. Ege Üniversitesi IVF-ET Merkezinde 1995’de merkezin ilk ICSI-ET gebeliği oluştuktan sonra, 1996’da ilk MESA-ICSI ve TESE-ICSI gebelikleri ile, 1998’de de ilk kryo embryo transferi sonucundaki gebelik ve canlı doğan çocuklar elde edildi. Ege Üniversitesi IVF-ET Merkezi preimplantasyon genetik laboratuvarı da 2002 sonunda faaliyete geçti ve ilk PGT uygulanmış embryo transferi bebeği 2003 yaz aylarında dünyaya geldi.

Ege Üniversitesi

EGE ÜNİVERSİTESİ